Főoldal Magunkról Tenyészetünk Madarakról Cikkek Szolgáltatásaink Tartási tanácsok Képgaléria Elérhetőség

"Madarásznak születni kell!"

E jelmondat tapolcai díszmadártenyésztő kollégánk hitvallásának összegzése volt, egy munkásságát bemutató újságcikkben.
A hazai "madarászélet" nehézségei ellenére még vannak, kik ráfordított időt, anyagiakat nem sajnálva, gyűjtik a "tollas ékszereket".
Hobbiból létrehozott tenyészállományunk nyilvános megnyitásának fontos célja volt a díszmadár-tartás megismertetése, népszerűsítése.
A társállatok tartása, tenyésztése során szerzett tapasztalatainkat szakújságokban megjelent írásainkban, netes fórumokon tettük közzé.
Minél többen szereztek tudomást madárgyűjteményünk létezéséről, úgy jelentkezett egyre több érdeklődő, hogy megtekintené állatainkat.
Már az első nagyobb röpdék 1993-ban történő megépítésekor is ismerősök, majd azok ismerőseinek tucatjai, százai voltak kíváncsiak színes madarainkra.
Mikor az elsősorban madarászokból álló látogatók száma 2005 évben már megközelítette az ezer főt, úgy döntöttünk, hogy azok előtt is kaput nyitunk, akik eddig még talán sosem találkoztak hasonló ismereteket és szórakozást nyújtó hobbival. 2008-tól került sor a belépőjegy ellenében történő bemutatásra.
A díszmadártartás gyönyörű szabadidős tevékenység, mely művelőjét kisegítheti a mindennapok sokszor idegőrlő taposómalmából, legyen az lakásban trillázó kanári, vagy a kertet tarka tollruhába öltöztető fácán, páva, papagáj röpdesor.
A "jóléti társadalmak" példája mindezt jól bizonyítja
(pl.Belgiumban kb.100.000 ember regisztrált madártenyésztő /2004-es adat/), de a legtöbb szomszédos ország is fejlettebb madártartó kultúrával rendelkezik a hazainál.
A madár gyűjtemény látogathatóvá tételével és egy, évtizedek óta megálmodott madárpark építésével ezen is szerettünk volna változtatni.
A Mórahalmon megkezdett kisállatpark építése
csak évtizedek alatt érhette volna el tervezett végleges formáját, így az építkezés a 2008-as gazdasági válságkor félbemaradt. Mivel külső támogatásra nem számíthattunk, újra kellett gondolnunk elképzeléseinket, melynek első lépéseként zákányszéki kertünk jelentős átalakítása, bővítése történt 2011 év tavaszáig, mind a madárgyűjtemény állományában, mind környezetében.

Az évtizedek során kinőtt férőhely, a segítőkészség hiánya és a "sajátos" közigazgatási környezet miatt folyamatosan kiútkeresést folytatunk, de a kapott együttműködési ajánlatok mögött leginkább csak tisztességtelen szándék rejlett (több település vezető is így szerzett tőlünk szakmai tudást, majd nélkülünk képzelte el, több esetben silány kivitelezésben valósított meg beruházást).
A pályázati forrásokkal kapcsolatban sem volt szerencsénk. Mindezek ellenére nem adtuk fel és végül saját erőből új madárparkot építettünk.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Néhány szóban magunkról:
A madarak csodálata, szeretete nagymértékben meghatározta életünket. Gyermekkorunk óta állatok, elsősorban madarak vesznek bennünket körül, szüleinktől is ezt a példát láttuk, ezt a természet és állatvilág iránti rajongást örököltük.
A madaraknak köszönhetjük, azt is, hogy megismertük egymást és így azon ritka szerencsések közé tartozhatunk, akik ugyanannak a hobbinak hódolva, egymást támogatják, segítik kedvtelésük kiteljesedésében.
Évtizedek óta kitűzött célunkat értük el olyan díszmadárpark létrehozásával, ahol mindazon madárfajok többsége megtalálható, melyek hazánkban csak látogatók elől elzárt magángyűjteményekben élnek, vagy megtekintésükhöz eddig külföldre kellett utazni az érdeklődőknek.

.
Ráczné Csóti Tímea.................ifj.Rácz Sándor ............ . id. Rácz Sándor...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------A Balatoni Madárkertről.


Az önerőből létrehozott beruházás a fenntarthatóság okán is, a szívünknek kedves Balaton déli partjának közelében épült fel 2017-ben.
Az, akkor 8.000m2-es állatpark központi 3.000m-es része a 2018-as nyitóévre jórészt beépítésre került, európai színvonalú madárházakban, tenyésztésre optimalizált röpdékben tekinthetők meg egzotikus díszmadaraink.
Mivel a hely adottságai lehetővé teszik, így folyamatosan tervezzünk, megvalósítunk további fejlesztéseket, melyekről a facebook közösségi oldalon találhatók a legfrissebb információk.
A madárpark a megnyitás évében elnyerte a Balatoni Nyár televíziós műsor felmérése alapján a legértékesebb természetközeli balatoni látnivalók közti a második helyezést.
A szállás.hu utazási portál által meghirdetett országos szavazáson 2019-ben 7. helyezettek lettünk az összes hazai látnivaló közül, számtalan ismert, tradícionális attrakció elé helyezve a szavazók által!
A 2020-as évben is elégedett látogatók ezrei ismerkedtek meg különleges parkunkkal, belépőjegyük megvásárlásával segítve, hogy átvészeltük a számos vállalkozást kivéreztető évet, sőt újabb ingatlanokkal bővült a park területe, melyeken pihenőpark, kilátó és borospince is várja már a vendégeket.
A következő évben, bár a pandémia miatt elvesztettük a legszebb időszak, a tavaszi nyitás lehetőségét, a nyarat újdonságokkal készülve vártuk és fogadtunk minden korábbi szezont felülmúló számú érdeklődőt.
2022-ben, a sikeres évnek köszönhetően lettek új, izgalmas fejlesztések, melyekért 2023-ban is érdemes volt visszatérni a korábbi vendégeknek is.
2024-ben is érkeztek, érkeznek új fajok, de a park állománya, növényi és épített környezete elérte azt a szintet, ahol a fenntartásra kell nagyobb hangsúlyt helyezni, mint újabb kifutók építésére.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A megszűnt zákányszéki kert bemutatása

Egy állatpark, ami első pillantásra hasonló, mint egy kisebb, hagyományos állatkert, de itt a madaraké volt a főszerep. Olyan madaraké, akik díszmadárként, háziállatként társaságot, kikapcsolódást nyújthatnak kedvelőiknek.
A kertbe 1993-ba kerültek az első nagyobb papagájfajok és ekkor épültek a madárröpdék. 15 év alatt sikerült az akkor legnagyobb hazai madár-fajválasztékot, hozzávetőleg 90 fajt és fajtát
befogadó gyűjteményt létrehozni.
A 2008. március 1.-től szereztük meg a szükséges engedélyeket a "hivatalos megnyitáshoz", vagyis a szolgáltatási díj ellenében is látogatható gyűjteményhez, melyet azóta több tízezer látogató tisztelt meg jelenlétével, gazdagodott élményekkel. Mind eközben állományunk is folyamatosan gyarapodott, nem csak madarakkal, hanem olyan simogatható, eleségért "sorbanálló" kisállatokkal, mint törpenyuszik, nutriák, vagy a különféle mókusfajok.Az állatkertekkel ellentétben, díszmadártartást bemutató mintakertünkben elsősorban nem az ismertetőtáblák segítették a tájékozódást. Vendégeink alapszolgáltatásként szakvezetést kaptak az 1.400m2 telken kialakított parkocska területén, amely során elmondtuk a látott fajról, egyedről való legfontosabb tudnivalókat, tartási, tenyésztési szükségleteiket, megválaszoltuk a felmerülő kérdéseket.
Ezért is választotta már az ország szinte minden régiójából oly sok gyermekcsoport a Madárkertet tanintézeten kívüli foglalkozás céljára.
A gyerekek sokkal többet tanulnak az állatvilág szépséges "gyöngyszemeiről", ha ezekkel nem csak vizuálisan ismerkedhetnek, de közben viselkedésükről, tulajdonságaikról is részletesen informálódhatnak.
A gyűjtemény összeállításakor szempont volt az állatfaj csoportok tartási igénye és a férőhelyek helyhiány miatt korlátozott száma. Így állataink között nem találhatóak ragadozók, madaraink kizárólag a domesztikáció valamely fokán álló, dísz- és gazdasági hasznuk miatt tenyésztett madarak és egyéb hobbiállatok.
A folyamatosan fejlődő, más állatparkoktól eltérő színes fajválaszték, a madárfajok tekintetében egyik legnagyobb magyarországi bemutató, a szakvezetés hangulata és sok más egyedi szolgáltatásunk is oka lehetett, hogy 2012-ben a TOP kiadványokban a TOP100 legértékesebb hazai látnivaló közé felkerülhetett a Madárkert is.
Amikor a zákányszéki madárpark "kinőtte" területét több kísérletet tettünk településvezetőkkel együttműködve egy közös beruházás megvalósítására, de ezek rajtunk kívülálló okok miatt kudarcba fulladtak.
A térség szerény turisztikai forgalma és más problémák miatt sem lett volna életképes egy új, önálló beruházás, így a park elköltözött.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A honlapon látható képek kizárólag saját állományunkban készültek, kérjük, ne használják őket fel tudomásunk, beleegyezésünk nélkül
. . . . .
.
Ráczné Csóti Tímea, Rácz Sándor
Balatoni Madárkert - díszmadártenyésztő, turisztikai szolgáltató, madárpark.

.................................><meta name="keywords" content="papagáj,díszmadár,páva,turizmus,kirándulás,kisállat,mókus,kisállatpark,madárpark,díszállat"