Főoldal Magunkról Tenyészetünk Madarakról Cikkek Szolgáltatásaink Tartási tanácsok Képgaléria Elérhetőség Linkajánló

"Madarásznak születni kell!"

E jelmondat tapolcai díszmadártenyésztő barátunk hitvallásának összegzése volt, egy munkásságát bemutató újságcikkben.
A hazai "madarászélet" nehézségei ellenére még vannak, kik ráfordított időt, anyagiakat nem sajnálva, gyűjtik a "tollas ékszereket".
Hobbiból létrehozott tenyészállományunk nyilvános megnyitásának fontos célja volt a díszmadár tartás megismertetése, népszerűsítése.
A társállatok tartása, tenyésztése során szerzett tapasztalatainkat szakújságokban megjelent írásainkban netes fórumokon tettük közzé.
Minél többen szereztek tudomást madárgyűjteményünk létezéséről, úgy jelentkezett egyre több érdeklődő, hogy megtekintené állatainkat.
Már az első röpdék negyed évszázada történő megépítésekor is ismerősök, majd ismerősök ismerőseinek tucatjai, százai voltak évente kíváncsiak színes madarainkra.
Mikor az elsősorban madarászokból álló látogatók száma 2005 évben már megközelítette az ezer főt, úgy döntöttünk, hogy azok előtt is kaput nyitunk, akik eddig még talán sosem találkoztak hasonló tapasztalatokat, ismereteket és szórakozást nyújtó bemutatóval.
A díszmadártartás gyönyörű hobbi, mely művelőjét kisegítheti a mindennapok sokszor idegőrlő taposómalmából, legyen az egy lakásban trillázó kanári, vagy a kertet tarka tollruhával öltöztető röpdesor.
A "jóléti társadalmak" példája mindezt jól bizonyítja
(pl.Belgiumban kb.100.000 ember regisztrált madártenyésztő), bár sajnálatos módon, még a szomszédos országok többsége is fejlettebb madártartó kultúrával rendelkezik a hazainál.
A madár gyűjtemény látogathatóvá tételével ezen is szerettünk volna változtatni.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A ZÁKÁNYSZÉKI MADÁRKERT BEMUTATÁSA

Egy állatpark, ami hasonló, mint egy hagyományos állatkert, de itt a madaraké a főszerep. Olyan madaraké, akik díszmadárként, háziállatként társaságot, kikapcsolódást nyújthatnak kedvelőiknek.
Kertünkbe 1993-ba kerültek az első nagyobb papagájfajok és ekkor épültek a kerti madárröpdék. Az eltelt évek alatt sikerült az egyik legnagyobb hazai madár-fajválasztékot, hozzávetőleg 90 fajt és fajtát
befogadó gyűjteményt létrehozni.
A 2008. március 1.-től szereztük meg a szükséges engedélyeket a "hivatalos megnyitáshoz", vagyis a szolgáltatási díj ellenében is látogatható gyűjteményhez, melyet azóta több tízezer látogató tisztelt meg jelenlétével, gazdagodott az itt szerzett élményekkel. Mind eközben állományunk is folyamatosan gyarapodott a vendégek igényeinek figyelembevételével, nem csak madarakkal, hanem olyan simogatható, eleségért "sorbanálló" kisállatokkal, mint törpenyuszik, nutriák, vagy a különféle mókusfajok.Az állatkertekkel ellentétben, díszmadártartást bemutató mintakertünkben elsősorban nem az ismertetőtáblák segítik a tájékozódást. Vendégeink alapszolgáltatásként szakvezetést kapnak az 1.400m2 telken kialakított parkocska területén, amely során elmondjuk a látott fajról, egyedről való legfontosabb tudnivalókat, tartási, tenyésztési szükségleteiket, megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket.
Ezért is választotta már az ország szinte minden régiójából oly sok gyermekcsoport a Madárkertet tanintézeten kívüli foglalkozás céljára.
A gyerekek sokkal többet tanulnak az állatvilág szépséges "gyöngyszemeiről", ha ezekkel nem csak vizuálisan ismerkedhetnek, de közben viselkedésükről, tulajdonságaikról is részletesen informálódhatnak.
A gyűjtemény összeállításakor szempont volt az állatfaj csoportok hasonló tartási igénye és a férőhelyek helyhiány miatt korlátozott száma. Így állataink között nem találhatóak ragadozók, madaraink kizárólag a domesztikáció valamely fokán álló , dísz- és gazdasági hasznuk miatt tenyésztett madarak és egyéb hobbiállatok.
A folyamatosan fejlődő, más állatparkoktól eltérő színes fajválaszték, a madárfajok tekintetében egyik legnagyobb magyarországi bemutató, a szakvezetés hangulata és sok más egyedi szolgáltatásunk is oka lehetett, hogy 2012-ben a TOP kiadványokban a TOP100 legértékesebb hazai látnivaló közé felkerülhetett a Madárkert is.
Amennyiben megismeri és támogatni kívánja munkánkat nem pénzfelajánlásokat kérünk, hanem tiszteljen meg személyes jelenlétével és belépőjegyével, ajándéktárgyak megvásárlásával támogassa, a látottak, ismeretek továbbadásával segítse minél szélesebb körben megismertetni az első hazai díszmadárparkot.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Néhány szó magunkról:
A madarak csodálata, szeretete nagymértékben meghatározta a mi életünket is. Gyermekkorunk óta állatok, elsősorban madarak vesznek bennünket körül, szüleinktől is ezt a példát láttuk, ezt a természet és állatvilág iránti rajongást örököltük.
A madaraknak köszönhetjük, azt is, hogy megismertük egymást és így azon ritka szerencsések közé tartozhatunk, akik ugyanannak a hobbinak hódolva, egymást támogatják, segítik kedvtelésük kiteljesedésében.
Célunk egy olyan díszmadárpark létrehozása, mely mindazon madárfajok többségét bemutatja az érdeklődőknek, melyek hazánkban leginkább csak látogatók elől elzárt magángyűjteményekben találhatók meg, vagy csak megtekintésükhöz eddig külföldre kellett utazni az érdeklődőknek.

ifj.Rácz Sándor megszületett
2012. június 13. 8.20-kor.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Mórahalmon tervezett és megkezdett kisállatpark építése
külső támogatás nélkül előreláthatóan csak évtizedek alatt érhette volna el megálmodott végleges formáját, így az építkezés félbemaradt, újra kellett gondolnunk elképzeléseinket.
Ennek első lépéseként zákányszéki kertünk jelentős átalakítása, bővítése történt 2011 év tavaszáig, mely mind a madár - gyűjtemény állományában, mind környezetében jelentett látványos fejlesztéseket.

Az évtizedek során kinőtt férőhely, támogatások hiánya, a nem éppen segítőkész közigazgatási környezet miatt, folyamatosan kiútkeresést folytatunk, de az eddig kapott együttműködési ajánlatok mögött leginkább csak tisztességtelen szándék rejlett(például több önkormányzat vezetője is így próbált szakmai tudást kicsalni tőlünk, majd nélkülünk képzelte el, vagy silány kivitelezésben valósított meg beruházást).
A pályázati forrásokkal kapcsolatban sem volt még szerencsénk. Mindezek ellenére még nem adtuk fel, új madárpark építésébe kezdtünk, sikeres befejezésében legfőbb támaszunk a folyamatosan növekvő látogatóforgalom, a madárbarát közönség.
Az önerős beruházást a fenntarthatóság okán, a Balaton déli partján építjük fel.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

...és még egy néhány információ...

Főként a gyerekeknek igyekszünk örömöt okozni saját állatkáink szaporulatának, illetve azon madarak, kisállatok ingyenes felajánlásával, melyektől korábbi tulajdonosaik megválni kényszerültek, ránk bízva, hogy gondos gazdát találjunk kedvencüknek.

Néhány esetben lehetőséget kínálunk arra is, hogy családi körből valamilyen oknál fogva (allergia, költözés, stb.) kikerült egészséges díszmadár, hobbiállat a gyűjtemény végleges lakójaként befogadásra kerüljön, gazdája látogathassa.


Aki pedig több időt szeretne eltölteni a "Homokháton", az lovasfogattal, vagy gyalogtúrán járhatja be Zákányszék és a térség alföldi tájainak nevezetességeit, megcsodálva a szikes semlyékek virágait, ismerkedve vidékünkön egyedi munkákkal foglalkozó kézművesekkel, fedezzék fel Önök is Mórahalom városban lévő Erzsébet gyógyfürdő országosan kiemelkedő jelentőségű gyógyvizének kedvező hatásait, szórakozzanak élményfürdőiben.
Egyre több ismerősünknél van lehetőség a tradicionális helyi ízek megismerésére húskészítmények, változatosan készült sajtok(juh és kecskesajt is), vendégasztal-szolgáltatás formájában.

........... ...........

A honlapon látható képek kizárólag saját állományunkban készültek, kérjük, ne használják őket fel tudomásunk, beleegyezésünk nélkül. . . . .
................................................................Ráczné Csóti Tímea, Rácz Sándor.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Madárkert - díszmadártenyésztő, turisztikai szolgáltató

.................................><meta name="keywords" content="papagáj,díszmadár,páva,turizmus,kirándulás,kisállat,mókus,kisállatpark,madárpark,díszállat"