Zöldségek, gyümölcsök, zöldeleség

A leggyakrabban eleségként felkínált zöldségféle a sárgarépa, uborka. Ezeket mindig frissen, permettől mentesen kínáljuk madarunknak.
A sárgarépát reszelővel lereszelve, egyes madaraknak karikázva, nyersen adhatjuk önmagában, vagy a lágyeleség egyik összetevőjeként főtt tojással vagy esetenként reszelt trappista/edami sajttal.

A levél zöldségek közül leginkább pázsitfű félék, kétszikű gyomnövények levelét, bugáit kínáljuk.

FONTOSNAK TARTJUK KIEMELNI, HOGY A FEJES SALÁTA PAPAGÁJOK SZÁMÁRA KÖNNYEN VÁLHAT AKÁR HALÁLOS MÉREGGÉ, EZÉRT ETETÉSÉT NEM AJÁNLJUK!

Zöldségként különböző mirelit zöldségkeverékeket is felkínálhatunk, természetesen kiolvasztás után kisebb mennyiségben.

Nyáron a legtöbb papagáj szívesen „harcol” a zsenge kukoricával, a csövet feldaraboljuk és a rácshoz rögzítjük, akkor remek csemegét és elfoglaltságot biztosítunk, de a csutkáról levagdosva a fácán és baromfiféle is felcsipegeti.

A csemegekukorica a papagájoknak igazi csemege. Zsenge kukoricát (mikor még puha, tejes a szem) szívesen fogyasztják. Ha a zsengekukorica csöveket lefagyasztjuk, akkor később is adhatunk madarunknak csemegét.

Gyümölcsként a legtöbbet az almát etetjük, ezt általában minden madár megeszi. Egyes fajtáknak lehet reszelve, de a papagájfélék inkább kis szeletkében a rácsközé rögzítve fogyasztják.

A madarak eltérő mennyiségben fogyasztják a zöldséget, gyümölcsöt. Van olyan fajta, mely megelégszik időnként egy-egy szelet almával, vagy egy szem szilvával, szőlővel, de vannak ínyencek melyek banánt, mangót, narancsot is megeszegetik; próbálgassuk a gyümölcsök megismertetését kedvenceinkkel, a kíváncsiság a madarak egyik alaptulajdonsága, előbb- utóbb megkóstolnak minden eléjük kínált csemegét és annak fogyásából rögvest láthatjuk mit szeretnek.

Ide tartozik még a tűztövisek őszi termése, valamint a berkenyefélék, ezeket is szívesen fogyasztják a madarak.

Tűztövist csipegető ausztrál királypapagáj fióka.
Ehető díszalmát evő japán mókus.

A szárnyasok szívesen fogyasztanak zöldeleséget. A baromfi, fácán, páva és fürj féle szívesen csipegetik a zsenge füvet, kapirgálnak. Ha erre nincs alkalmuk (zárt volieres tartás), akkor nekünk kell gondoskodni a zöldeleségről. A papagájoknál pedig egyértelműen ránk váró feladat.
Télen idönként kaphatnak a káposztafélék közül kínai kelt, bár puffasztó, gázosító hatása (ami egyébként más káposztafélékhez képést jóval csekélyebb) és a vegyszerezések miatt nem a legbiztonságosabb huzamosabb ideig, nagy mennyiségben történő etetése.
Tavasszal a rügyező szomorúfűz, duzzadt rügyei, majd apró levelei papagájaink fő "zöld" forrása. A legkorábban a tyúkhúr szokott megjelenni kertjeinkben, de ennek etetésével is vigyázzunk, mivel nitrátokat köt meg, melyek káros hatással lehetnek madarainkra.
Később több lehetőségünk nyílik, a pitypang, pázsit fű, egyéb puha szálas füvek, parcsin etethető madarainkkal.
A papagájok csőrükkel könnyedén kicsípkednek a felkínált zöldeleségből, viszont a tyúkalkatúaknak érdemes szekcskázva, 4-10 cm-es darabokra vágva felkínálni. A tiszta (kutya és egyéb ürüléktől mentes) kertrészek fűnyírásakor összegyüjtött zöldzuzalék szintén jó eleség a baromfiféléknek, papagájoknak nem javasoljuk, ők érzékenyebben reagálnak egyes szennyeződésekre, valamint nem eszik meg a poros zöldeleséget.
Mindig körültekintően járjunk el a zöldeleség adagolásánál, túlzott mennyiség illetve nagyon nedves eleség hasmenést okozhat. Ezen kívül mindig figyeljünk arra, nehogy mérgezett növénnyel etessük meg háziállatainkat.