Baromfik költéséről

A díszbaromfik, még azok is, amelyek külalakja már jelentősen eltér a klasszikus házi kapirgálókétól, költési szokásaikban, az ösztönöket követve megegyeznek a haszonállatként tartott tyúkokéval.

Tojásaikat szalmával bélelt tojóládába, vagy a tyúkól sarkában kialakított fészekbe gyüjtögetik, a legtöbbjük gond nélkül elkotlik és csibéik 21 napra kelnek, a kotlós pedig gondosan vezetgeti nevelgeti őket.
Tojásszámuk sok esetben elmarad a hagyományos tojó tyúkokétól, de folyamatos szedés mellett szép számú csibét nevelhetünk egy-egy pártól, vagy tenyészcsaládtól. Kisebb kifutós, volieres tartás esetén, ha nem kívánunk sem mesterségesen keltetni, sem a kotlós elvállasztásával bajlódni, praktikus a páros tenyésztés, mivel így a tyúkot nem zavarja másik a kotlás és csibenevelés során. Ezzel a módszerrel is több tucat növendék nevelhető éves szinten, amelyek a továbbtenyésztés során sokkal jobb nevelőkké válhatnak, mint a mesterségesen keltetett társaik.
A tyúkok fajtától függően évi 80-150 tojást raknak, de extrém esetben téli mesterséges megvilágítás mellett egyes fajták egyedei 200 feletti hozamot is produkálhatnak.
Általában elmondható, hogy a kisebb testű díszbaromfiknak több, míg az un. óriás fajtáknak kevesebb a tojásszáma, de néhány jól táplált óriás maláj harcos tyúkunk erre némileg rácáfolt 60gr feletti tojásaikkal, melyet nyári idényben akár naponta is leraktak.

A mesterséges keltetésről ebben a témakörben nem térünk ki részletesen, mivel az egyes baromfi fajták keltetése megegyezik, mind a hőmérséklet, mind páratalrtalom és szellőztetés tekintetében.

Hagyományos keltetésre általában a könnyebb testtömegű tyúkok alkalmasak, egy-egy un. japántyúk, akár a pávatojást is szépen kikölti és mint tapasztaltuk, képes még akkor is kotkodácsolva terelgetni a növendékeket, amikor már csak azok hasáig ér.

Híresen megbízható költőnek számítanak a selyembaromfik, jól költenek és nevelnek a viadorok és a velük közeli rokonságban lévő brahma fajta, de összeségében elmondható, hogy azon egyedekből nagyobb számban válik jó kotló, amelyek maguk is így keltek.