Rozellák
(platycercus eximius)

Az egyik legelterjedtebb ausztrál laposfarkú papagáj fajta. Számtalan színváltozatban fordul elő, a leggyakoribbak
rubin, lutínó, rubínó, fahéj, pasztell színek, valamint ezen színek kombinációi.
Elsősorban volierben tartásra ajánljuk, de szobamadárként is tarthatók.

Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 40 x 80 cm alapterületű 60 cm magasságú
- párban tartva: 60 x 100 cm alapterületű 100 cm magasságú
- volierben együtt tartható sándorfélékkel, nimfával, polytelis fajokkal stb., több rozella pár nem tartható együtt

Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, dió, mogyoró,
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt


Egyedül tartva dallamokat megtanul, beszédkészségéről nincs adat. A hímek erőteljesebbek, élénkebb színezetűek. A tojók éveskorukra, a hímek 1,5 éves korukra ivarérettek, a színmutációknál az ivarérettség korábban következhet be.
Igen népszerűek, mivel már az vad színű madár tollazata is számtalan színből áll. Első látásra az élénk piros fej, a kékes szárnyél, faroktollak, a fekete pikkelyes sárga hát, valamint a halványzöldes test nyeri el sokak tetszését, és a színmutációk sokszínűsége biztosítja a változatosságot. Ügyeljünk a kalit tisztán tartására, a csőr elnövését megelőzendő különböző vastagságú friss faágakat helyezzünk el benne. A kalitka aljára tiszta, átszitált folyami homokot szórjunk.
A rozellák költési időszaka kerti volierben március-június, a költéshez megfelelő méretű odút helyezzünk el, melynek mérete: 25 x 25 cm alapterületű 35 cm magasságú. Az átlagos fészekalj 4-7 tojásból áll, de nem ritka az effeletti fióka szám sem, ilyenkor ügyelni kell, hogy a szülők a később kelt és gyengébb fiókákat is gondozzák, nehogy a fészekben éhezzenek. Ha az első költés időben történik, azaz viszonylag hamar sikerül a fiókákat kikelteniük-felnevelniük, akkor általában második költésbe kezd a pár, mely lehet, hogy kevesebb számú fiókából áll.