Mókus, hörcsög
   
Csíkosmókus, vagy burunduk:

Jelenleg a körülbelül 25 fajt számláló óvilági csíkosmókus fajok közül az egyetlen fehérbundás, a tibeti csíkosmókus található meg kertünkben. A barna alapszínezetű rokonaival ellentétben ők azok, kiket párban is lehet tartani anélkül, hogy vérremenő verekedéseket folytatnának.

A nagy mókusokhoz hasonlóan ezeknek a fajoknak tenyésztett példányai is gyorsan bizalmassá válnak. Kellő foglalkozás mellett már hívásra is kézre jönnek. Tapasztalataink szerint a hirtelen megfogást viszont nagyon kevesen tűrik, ilyenkor többségük harapni fog, ezért kisgyerekek mellé csak olyan egyedet ajánlunk, amelyik kölyök korától kezdve rendszeresen kézben volt tartva, megszokta az állandó emberi jelenlétet.
Vadonfogott példányokat legfeljebb vérfrissítés céljára szabad megvenni, mivel félősek, állandó menekülési kényszerükkel akár magukban is kárt tehetnek.

-táplálásuk vegyes magkeverékkel, csonthéjasokkal, gyümölcsökkel történjen, kifejezetten örülnek némi állati eredetű fehérjének, ami a főtt tojás mellett lisztkukac, tücsök is lehet.


   
Japán mókusok:

Két színváltozatuk lakik a kertünkben, a fehérhasú fekete és a vörös. Utóbbi szinte megtévesztésig hasonlít a rokonfaj európai mókusokhoz.
Állandó nyüzsgésük, eleségért való kuncsorgásuk teszi őket kifejezetten érdekessé. Szelídségük már-már szemtelenség, pár hét elteltével még a vadonfogott példányok jelentős része is rohan az ember után mogyoróért koldulva. Viszonylag nagy méretük, nagy helyigénnyel is párosodik, így minimum egy köbméteres ketrecet igényelnek, de inkább a kerti volier az ideális számukra. Egész évben kinttarthatók, télen keveset mozdulnak ki szénával bélelt odúikból.
Miként kisebb rokonaik, ők sem szeretik a megfogást, de szívesen elücsörögnek gazdájuk kezén, vállán.

-eleségük is hasonló a csíkosmókusokéhoz, de több mogyorót, diót és makkot, valamint élőeleséget (rovarok, lisztkukac) igényelnek.


   
Dzsungáriai törpehörcsögök:

- Helyigényük minimális, tartásuk nagyon hasonló a többi hörcsögféléhez, a pár együtt tartható folyamatosan.

Néhány hónaposan ivarérettek, a kölykök 3 hét alatt válnak önállóvá, ekkor érdemes őket szüleiktől elválasztani.

- eledelük mageleség, gyümölcsök, sajt és egyéb fehérje tartalmú táplálék.

A dzsungáriai törpehörcsögök rendkívül szelídek, gyorsan kézhez szoknak és ami különösen népszerűvé teszi őket a gazdáik szemében, hogy egyáltalán nem harapósak, jól viselik a gyermekek "szeretetrohamait".


Afrikai ecsetfarkú pelék:

- Elhelyezésükhöz terrárium javasolt, állandó, 20C feletti hőmérséklettel.
Az éjjeli életmódú jópofa kisrágcsálók alaptápláléka banán, lisztkukac és más rovarok, kis mennyiségben magokat is fogyasztanak. Akrobatikus mutatványaikban, "nyüzsgő" életükben elsősorban az éjszakában sokáig fennmaradó tulajdonosok gyönyörködhetnek