Ásványi, vitamin és egyéb kiegészítők

Ezek közül egyes fajták adása javasolt, másik fajták adhatóak. Igyekezzünk minél több információt beszerezni egy-egy új készítményről.

- almaecet % (arány 1:100) - savas közeget hoz létre, nyáron késlelteti a vízben lévő baktériumok elszaporodását, javítja a tápanyagfelvételt, tápanyag-csatornát tisztítja a baktériumoktól, vigyázni kell a hasznos baktériumokat is gyéríti melyeket pótolni kell, időszakosan nyáron gyakrabban kaphatják, folyamatos itatása nem javasolt, de hetente- kéthetente néhány napon érdemes alkalmazni

- probiotikus készítmény (pl. Laktiferm M+C) hasznos baktériumokat tartalmazó vitaminos szer, adható stressz, szállítás után, antibiotikum kúra közben – után, almaecet itatását követően, vagy olyan időszakban amikor madarunkat fokozott igénybevétel éri (hirtelen időváltozás, télen gyérebb gyümölcs és zöldségellátás, vedlés stb.

- ásványi kiegészítők – karmok, csőr és tollképzés, csonterősítés alapszükséglete, javasoljuk, hogy folyamatosan legyen madarunk előtt egy kis tálban, akár többféle kiegészítő keverékét alkalmazhatjuk, kalcium és foszfor tartalma a lényeges, de nem hanyagolhatjuk el a zúzógyomor működéséhez szükséges kavicsok, homok pótlását sem.

- Gyógynövényes készítmények, vitaminkomplexek, granulátumok, keverkékek– Mindent érdemes mértékkel adagolni, figyelembe kell venni a költési időszakot, vedlést igyekezzünk nem túlterhelni madarunkat, viszont a hiánybetegség kialakulását adagolásukkal megelőzhetjük, valamint az általános jó kondíciót biztosíthatjuk használatukkal

A kiegészítőkre minden házban vagy házkörül, zárt tartásban élő állatnak szüksége van. A természetben az ösztöneik segítségével, a vándorlás, a táplálék keresési terület folyamatos változtatásával gondoskodnak szervezetük minden szükséges tápanyaggal történő ellátásáról.
Az általunk teremtett környezet nem elég nagy és meg sem közelíti az evolúció során kialakult szükségleteiket kielégítő környezetet, táplálék forrásokat. Szerencsére rendkívül alkalmazkodóak az állatok, és egy gondosan összeállított étrenddel, a fajta szükségleteit figyelembe vevő kiegészítők adagolásával hosszú életű és egészséges kedvencekben gyönyörködhetünk.