Galambok költése
A legtöbb galamb, gerleféle legyen az kicsi, vagy nagyobb testű, a nyitott, tetővel nem vagy csak alig rendelkező fészkelődobozt, fészkelő kosarat részesíti előnyben. Egyes egzotikusabb galambok ragaszkodhatnak inkább a zárt oduhoz. A fészket célszerű úgy elhelyezni, hogy felülről és oldalról az időjárás változásaitól védve legyen, ne kapjon esőt, tűző napot.
A házigalambok osztott, egymás melletti fészkeket is elfogadnak, akár mutatós galambdúcot is készítetthetünk kertünk díszítésére és a madarak biztonságos költésére.
A fészek elhelyezésekor csak minimális aprószalmát, vagy nagyon kevés forgácsot helyezzünk el benne, mivel a galambok szeretik saját maguk kialakítani, megépíteni fészküket, melyhez természetesen nekünk kell biztosítani az alapanyagot, ezért a volierbe szalmát, száraz füvet, apró gallyacskákat helyezzünk el, hogy a pár szolgalmas munkával kialakíthassa otthonát.

A nagytestű galambok legtöbbször a föld közelében, vagy éppen a földön alakítják ki fészküket, de ők is gondosan építik és alakítják a tojások helyét.

A galambok, melyeket eddig volt szerencsénk tartani és jelenleg is tartunk, 2 tojást raknak le egy-egy költés alkalmával. A kikelő fiókákat nagyon gondosan eteti a pár és a gyorsan növő fióka/fiókák mellett már új fészek kialakításával és újabb tojások rakásával foglalatoskodnak. Egy évben többször költenek, a költések száma a táplálástól, az időjárástól és a faj szokásaitól függően változhat.