Csíráztatott magok, csíráztatás

A papagájok, de még a pintyek, fácánok és egyéb díszmadarak költési kedvének ösztönzéséhez, valamint a teljesebb ellátás érdekében adunk csíráztatott magvakat. A téli időszakban csak ritkán, heti 1 alkalommal, vagy ritkábban kapnak, a tavasz közeledtével 2-3 naponta kínáljuk fel kiegészítőként a duzzasztott, vagy csírás magvakat.
A csírás magok, termések kedvező hatásainak köszönhetően (pl. „E” vitamin forrás) nagyban hozzájárulnak a költési kedv felélesztéséhez, sikeres költéshez. Azon fajták, ahol évente többször is várható szaporulat (törpepapagáj, kecske, hullámos, nimfa) és folyamatosan meg vannak a költés kedvező körülményei (fény, odú, megfelelő hőmérséklet) gyakrabban kaphatják.
A fiatal, éppen önállósodó papagájfiókák a csiráztatott vagy duzzasztott magokat tudják könnyebben elfogyasztani, így szoknak át a száraz mageleségre. A pintyfélék néhány keményebb héjú magot csak felpuhítva tudnak megenni, miként a természetben félérett állapotban.
Csíráztatásra a legtöbb takarmányboltban könnyen beszerezhető gabona félék kiválóan megfelelnek: búza, tritikálé, zab, de többek közt lehet kendermagot, kölest, szeklicét, napraforgót is csíráztatva etetni. Tapasztalataink szerint azok a hüvelyes növények termései szintén adhatók csíráztva, melyek szárított formában nehezen emészthetők lennének a papagájok számára.
FONTOS: A pár napos csírával rendelkező mag alapos mosás után kerülhet a madaraink elé. Dohos, vagy nagyon erjedt, savanyú, rothadásnak indult mag etetése káros!
A csiráztatás remek próba magkeverékünk tesztelésére, amennyiben pár napon belül nem indulnak be a magok, úgy beltartalmuk gyenge minőségű, esetleg túl régiek, nem megfelelően kezeltek.

Ha tovább hagyjuk fejlődni a csírás magokat, akkor zöldeleségként etethetőek (lásd. Luca-napi búza).

Csíráztatási folyamat:

- Lapos, jól tisztítható edénybe néhány centi magot teszünk (ha túl vastagon van a mag, akkor bepálhat, berohadhat, hacsak nem forgatjuk át naponta többször)
- A magot (keveréket) langyosvízzel átöblítjük és 10-30 percig annyi vízben hagyjuk, ami teljesen ellepi.
- A felszívódás után leöntjük a magokról a vizet, szükség esetén mág átöblítjük, majd letakarjuk és szobahőmérsékletű helyre tesszük
- Másnap akár már etethető a megmosott puha mag, előtt azonban mindenképp érdemes átmosni tiszta vízzel, visszatakarva folytatjuk a csírázási folyamatot és következő nap immár alaposabb (2-3 léből) átöblítés után a csíráztatott mag elkészült. Amit nem etetünk egyszerre fel, azt tovább hagyhatjuk fejlődni, tavaszi időszakban naponta is adható a madarunknak, de vigyázzuk, a korai intenzív etetés beindíthatja a hormonháztartást, ami a hímek agresszív párzási kedvéhez vezethet.
Átgondolt alkalmazásával madarunk igazán változatos táplálást biztosíthatjuk, a csírás gabona a lágyeleségbe is belekeverhető lecsepegtetés után.

.