Törpenyúl, csincsilla tartásáról néhány sor

Kedvtelésből tartunk néhány rágcsálófajt, többek között törpenyulat és csincsillát is. Tartási igényeik sokban hasonlóak, bár a csincsillák kissé érzékenyebbek.
Eledelük:
- gabonafélék (kukorica, búza, árpa, zab), nyúltáp - csincsillatáp, napraforgó, esetleg más apró magvak, heregranulátum
- lucerna és fűszéna, mérsékelt mennyiségű friss fű, zöldeleség
- alma, körte, sárgarépa, káposzta

Fontos a friss víz, csincsilláknál a fürdetőhomok, valamint azt is vegyük figyelembe, hogy korábban hol tartották az állatokat, ne tegyük ki őket hirtelen változásoknak. (lakásból ki és be stb.)
A nyulak és a csincsillák szaporodási ciklusát kövessük és helyezzünk fel fialtató ládát, mikor közeledik a fialás ideje.

Parkunkban a törpenyulak nyitott kifutókban, őseikhez, az üreginyulakhoz hasonlóan a földalatti üregekben élnek, szaporodnak.

A csincsillák tarthatók ketrecben vagy rácsos kifutóban is. Helyigényük egyedenként legalább 0,25m2. Az egész éves kültéri tartást, csak fagymentes búvóhely biztosításával ajánljuk. A nyári melegtől fokozottan óvni kell őket, 30'C fok feletti hőmérsékletnél már hőgutát kaphatnak(ha már megtörtént a baj, a vizes törölközőbe csavart állatkákat azonnal vigyük hűvösebb helyre).
Aprócska, karom nélküli lábaik ellenére rendkívül ügyesen mozognak, ezért biztosítsunk számukra kellő rágcsálási és mozgáslehetőséget, búvóhelyet. Gyorsan szelidülnek, sosem támadnak, még menekülés közben sem harapnák meg gondozójukat. Szerencsére puha bundájuk tapintásának öröme mára már több hobbiállattartónak jut ki, mint szőrme feldolgozónak.
Kézből elfogadnak olyan csemegét is, mint például a lisztkukac, napi 1-2 darabbal megörvendeztethetjük kedvencünket.
8 hónaposan ivarérettek, a vemhesség ideje 110 nap, a kölykök nyitott szemmel jönnek világra és azonnal megkezdik környezetük felderítését. Hosszú életűek, jó tartási feltételek mellett, akár 15-20 évig is élhetnek.