Fácánok, díszbaromfik, páva

Madárkertünkben tartott díszfácánok, díszbaromfik és pávák alapkeveréke megegyezik, de családonként, páronként eltérő magokkal, táppal egészítjük ki.

Az alaptakarmányuk hasonlít egy galamb-magkeverékhez, búza, kukorica, napraforgó, takarmányborsók, cirok, kölesfélék és más apróbb magok. A keveréket kiegészíthetjük a teljesség kedvéért gyógyszermentes táppal, melynek különösen a tojásrakás időszakában van jelentősége a fehérjepótlás céljából.
A díszbaromfik szeretnek kapirgálni, csipegetni, a tollazatuk épentartásához hely és változatos táplálás szükséges.
Mindegyikük igényli a zöldeleséget, gyümölcsfélékből általában nem válogatósak, az almát, körtét, szilvaféléket, szőlőt, meggyet, cseresznyét, epret és dinnyét már kipróbáltuk. A rendszeresen etetett alma mellett a szezonális gyümölcsöket kapják.
Zöldségek közül a sárgarépa állandó, melyet reszeljünk le, hogy könnyebben felcsipegethessék, uborkát szeletelve, káposztaféléket kis mennyiségben(puffasztó hatásuk miatt) felvágva kaphatnak.
A fűfélék etetésénél érdemes odafigyelni, hogy ne legyenek túl kemény szárúak, illetve célszerű elcsipkedni, felszecskázni. Amennyiben tudjuk, hogy kertünkben nincsenek mérgező gyomok, úgy a fűnyíró által gyűjtött fű is beszórható a díszszárnyasokhoz.
A baromfifélék szívesen fogyasztják a tojásos lágyeleséget, csírásmagvakat, zöldeleséget, gyümölcsféléket és nekik is szükségesek kiegészítők. A költési időszak alatt fokozottan ügyeljünk az ásványi kiegészítésre, mivel a nagy mennyiségű tojás miatt a tyúkok egészsége megromolhat, hiánybetegség (kalcium hiány, amit utánpótlás nélkül a saját csontszerkezetükből vonnak el) alakulhat ki.

Mesterséges csibenevelés:
A fajnak alkalmas indítótáp(baromfi,pulyka, vagy fácántápok) mellett probiotikumos, almaecetes víz itatása és infralámpa melege. A gyorsan erősödő csibéket koruknak megfelelő táppal etessük (a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel nagyon fontos, miként a tápokban lévő gyógyszerek összetétele is, ezért szükséges a jól megválasztott táp), melyet fokozatosan kukoricadarával, később kölessel, búzával, feketenapraforgóval egészíthetünk ki, ezzel biztosítva a mageleségre történő átállást.
A különféle gyártók által készített eleségeket ne keverjük, különösen az indítási, nevelési időszakban, mert ez jelentős elhullással járhat(főként a gyártónként eltérő gyógyszerezettség miatt)!
A csibék, a kifejlett egyedekhez hasonlóan igénylik az ásványianyag kiegészítést, lágyeleséget, zöldeleséget(1-2 hetes kor után, fokozatosan emelt mennyiségben), egyéb készítményeket.